Persoane interesate

vineri, 19 august 2011

Toni Collete


Toni Collette este o actrita de origine australiana cunoscuta publicului mai ales pentru rolurile din The Sixth Sense (1999) si Little Miss Sunshine (2006). S-a nascut pe 1 noiembrie 1972, in  Blacktown, Sydney, New South Wales, Australia. Tatal ei, Bob Collette este sofer de camion, iar mama ei Judy Collette este reprezentant al serviciului consumatorilor. Este prima nascuta din trei copii. De la varsta de 6 ani a crescut in suburbiile orasului Sydney. Incepand cu frageda varsta de 11 ani, Toni incepe sa demonstreze un talent innascut pentru actorie: se preface ca are apendicita din pura plictiseala si pentru a atrage atentia parintilor. Desi nu prezenta niciun simptom pentru aceasta boala, Toni va fi operata deoarece reuseste sa fie suficient de convingatoare pentru a-i pacali pe medici.

La varsta de 16 ani renunta la liceu, pentru a urma cursuri de actorie la National Institute of Dramatic Arts (NIDA). Pe atunci, era o actrita ambitioasa si se intretinea singura, livrand pizza. Dupa 18 luni de studiu, paraseste NIDA si isi face debutul in  filmul Spotswood (1992), alaturi de Russell Crowe si Anthony Hopkins. Primeste si o nominalizare pentru cea mai buna actrita in rol secundar la Australian Film Institute.

Debutul pe scena are loc la Sydney Theatre Company, in piesa "Unchiul Vanea" de Cehov, unde interpreteaza rolul Soniei. Pentru acest rol, primeste premiul pentru debut, reusind sa uimeasca criticii inca de la inceputuri. Va aparea deasemenea in productii ale Belvoir Street Theatre, sub bagheta actorului Geoffrey Rush. In 1994 va obtine premiul pentru cea mai buna actrita australiana intr-un rol principal, pentru interpretarea din pelicula Muriel's Wedding, rol pentru care s-a ingrasat aproximativ 20 de kilograme in 7 saptamani.

In 1995, Toni isi face debutul la Hollywood cu un rol secundar in filmul The Pallbearer (1996), dupa care urmeaza o alta serie de roluri secundare. Primul rol principal il obtine in comedia Diana & Me (1997), personajul ei avand acelasi nume ca Printesa Diana. Din pacate, lansarea peliculei coincide cu tragicul deces al printesei, pelicula intrand intr-un con de umbra.

Dupa acest semi-esec, Toni se remarca in 1999, in drama The Sixth Sense, pentru care primeste o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar. Din 2003 este casatorita cu cantaretul Dave Galafass, alaturi de care si-a facut debutul in lumea muzicii. In anul 2006, actrita isi lanseaza albumul de debut, intitulat 'Beautiful Awkward Pictures'.

Detine in  Australia o casa de productie pentru filme independente, si isi continua cariera muzicala. In prezent, locuieste alaturi de sotul sau in Sydney, avand insa o resedinta si in Irlanda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu